Fallas para falleros y no falleros según Candreu

La ADEF se opone al cierre de RTVV y se manifestará por ello

Otra organización fallera que rechaza el cierre de RTVV es la Associació d’Estudis Fallers (ADEF), la cual además se adhiere a la manifestación de este sábado por la supervivencia de este ente audiovisual público de los valencianos.

Càmera de RTVV a la plaça de l'Ajuntament, amb el símbol de no a les retallades

La ADEF ha hecho público un comunicado en el que expresa su oposición a la clausura unilateral de RTVV decretada por la Generalitat Valenciana hace dos días. En el texto advierten que “sin un medio de comunicación potente, la fiesta de las Fallas perderá la plataforma más adecuada para irradiar la cultura del pueblo, la cultura de los valencianos”, y se preocupan lo que esto supondrá para el uso social de la lengua valenciana. Por último, al final del comunicado anuncian que la Associació d’Estudis Fallers se adherirá a la manifestación que se celebrará este sábado 9 de noviembre en contra del cierre de la Radiotelevisió Valenciana.

A continuación se reproduce el comunicado íntegro y literal.

 

Davant el tancament de Radiotelevisió Valenciana decretat unilateralment per la Presidència de la Generalitat Valenciana el passat dimarts 5 de novembre, els membres de l’Associació d’Estudis Fallers volem expressar la nostra oposició frontal, el nostre rebuig, com a investigadors, com a persones que estimen les nostres tradicions, com a parlants de la nostra llengua i com a ciutadans.

L’Associació d’Estudis Fallers treballa pel bé de les Falles. Esta festa és una bona mostra de la cultura popular del poble valencià. Des de sempre, tot poble necessita elevar la seua expressió més tradicional i quotidiana a l’altura de la cultura. Crear art amb el dia a dia. En la societat dels mitjans de comunicació, la societat de hui en dia, és imprescindible que esta expressió es mostre en els mitjans per a sentir-se viva i realitzada. En eixe sentit, els membres de l’Associació d’Estudis Fallers volem fer constar el nostre agraïment al professionals de RTVV, pel ressò que les nostres activitats culturals i les nostres publicacions han trobat tant en Ràdio 9 com en Canal 9. Sense un mitjà de comunicació territorial potent, la festa de les Falles perdrà la plataforma més adequada per a irradiar la cultura del poble, la cultura dels valencians.

Volem mostrar també la nostra preocupació pels efectes que això podria suposar per a l’ús i la presència social de la nostra llengua, pràcticament expulsada així dels mitjans de comunicació massius. Pensem que la supressió de RTVV és un pas arrere en el nostre autogovern, en la nostra configuració com a societat civil, que perd un punt de trobada potencial, un vehicle per a fer-se’n ressò. Pensem que la crisi del model representat per la gestió de RTVV fins ara, hauria de conduir a posar-la definitivament al servici de la societat valenciana, complint els seus objectius fundacionals. Els que l’han portada a la seua situació actual haurien d’assumir responsabilitats polítiques i donar pas a una nova era en els nostres mitjans de comunicació i no, per descomptat, a la seua desaparició.

Per això, l’Associació d’Estudis Fallers s’adherix a les manifestacions convocades per al dissabte 9 de novembre contra el tancament de Radiotelevisió Valenciana. Emplacem també el conjunt de les institucions, comissions i associacions falleres, començant per la Junta Central Fallera de la ciutat de València, com a part de la nostra societat civil, a enfrontar-se a esta mesura arbitrària i que tant de mal fa a la difusió de les nostres festes.