Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Hablemos de la vanguardia fallera…

Escut Falla Pere Cabanes-Joan XXIII¿Quieres culturizarte falleramente hablando? Pues la vanguardia fallera,  los talleres de indumentaria Rafael Catalá y el artista fallero Julio Monterrubio son los temas de las sextas charlas de cultura de la Falla Pedro Cabanes-Juan XXIII, las cuales empezarán el 18 de octubre en el casal de la comisión. Con esta edición, dichas charlas cumplen 20 años.

La primera charla tendrá lugar el 18 de octubre a las 20.30 horas. Su título será “L’avantguarda fallera: l’avantguarda a les falles” y la impartirá Jesús Peris Llorca, presidente de la Associació d’Estudis Fallers (ADEF). Este es el avance que da el propio ponente:

«A les darreres dècades, hem vist la irrupció de nous llenguatges i noves estètiques a la festa de les falles. Es tracta d’un fenomen molt interessant, perquè en realitat és la importació de dinàmiques pròpies del món de l’art, a una part de la cultura artística de masses viscuda efectivament com a tradicional. A la meua xarrada, em propose explicar aquests processos a l’avantguarda històrica i com funcionen a les falles hui.»

La siguiente tendrá lugar el  24 de octubre a la misma, tratando esta vez el tema “Rafael Catalá, més de 240 anys de teixidors valencians”  a cargo de Raúl Mora Alabau, responsable del área de trajes regionales de esta empresa, quien da esta introducción:

«La idea de la meua xarrada és explicar, grosso modo , tots els teixits que els valencians hem sigut capaços de teixir durant segles fins a l’actualitat, en concret en l’empresa Rafael Catalá , que té una trajectòria reconeguda amb els seus quasi 250 anys d’història que la fan una de les empreses més antigues d’Espanya. Explicaré com som capaços d’unir els teixits creats amb les tècniques més avançades amb aquells que continuen teixint-se als telers més antics, els telers manuals, dels quals ixen unes autèntiques joies anomenades ESPOLINS.»

Falla Nou Campanar 2013

Falla Nou Campanar 2013

Por último, el viernes 8 de novembre también a las 20.30 horas, comenzará la charla “Monterrubio, falles per a Benicalap-Campanar” de boca de Iván Esbrí Andrés, miembro de la ADEF con numerosos artículos publicados sobre artistas falleros y estética. De lo siguiente nos hablará:

«No escauen moltes presentacions quan parlem de Julio Monterrubio (El Escorial, 1953), artista respectat i consolidat entre els grans mestres. Un artista que, en trenta anys com a professional, ha realitzat monuments de gran record per als amants del cadafal i la història de les Falles, guardonats amb no pocs primers premis de la Secció Especial (cinc de falla gran i huit d’infantil, fins el moment). Justament, aquesta intervenció tracta el seu llegat que més pròxim pot resultar a la nostra Federació de Falles de Benicalap-Campanar i a la comissió de Pere Cabanes-Joan XXIII: les falles, principalment infantils, que ha plantat en la comissió de Nou Campanar, que han situat l’extensa barriada com a pas obligat i focus de tota l’atenció fallera, per la seua obra recompensada. Com va succeir amb les falles de Pedro i Miguel Santaeulalia, en el mateix emplaçament; de Vicent Martínez Aparici i Ramon Espinosa, en l’Antiga de Campanar; els anys en Secció Especial d’Avinguda de Burjassot-Pare Carbonell, i, en altre temps, Joan Canet en la Parreta.

No obstant, la xarrada no descura el repàs de la trajectòria més mediàtica de l’artista d’Alzira, aquella que el va dur a debutar en la Categoria d’Or amb Convent de Jerusalem i a consagrar-se a la Plaça del Pilar.»