Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Tretze falles barallaran pel primer premi d’especial

Falla Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal 2011 (1r premi secció especial)La secció especial de València tindrà 13 monuments en 2012, els quals estan en una forquilla (com diuen en les eleccions) entre 100.000 i 400.000 euros, sent la més cara Nou Campanar. La especial infantil, que ha baixat en participants respecte 2011, també en comptarà amb 13. En total són 6,9 milions d’euros els que s’han declarat en falles grans i 1,9 milions en infantils, quantitats que són globalment un 1,8% més altes que en l’exercici faller anterior. Estes són algunes de les dades que es desprenen de la classificació de les falles per seccions que ha fet pública Junta Central Fallera.

En total concursaran 382 falles gran i el mateix número d’infantils en els premis de Junta Central Fallera, quantitat a la qual caldrà afegir les que estan fora d’ell (les municipals i Arrancapins). El nombre de participants en categories grans oscil·la entre els 13 de l’especial i els 25 de la sexta A, mentre que en infantils va del 13 de l’especial també i els 32 de l’onzena. Quant a comissions en concret, cal destacar la pujada a primera A en grans de comissions ja habituals en primera B, com Barri Beteró i Illes Canàries-Trafalgar. Per altra banda, clàssiques de l’especial major com El Pilar i La Merced tenen els seus monuments infantils en seccions primera i tercera respectivament.

Quant a l’increment monetari comentat abans, el 1,8% esmentat són 154.165,83 euros, dels quals 151.888,40 corresponen a grans i 2.277,43 a infantils. Ara bé, centrant-nos en els majors, si tenim en compte que Nou Campanar ha pujat 210.000 euros ella sola (en 2011 va declarar 190.000), podem deduir que la resta de comissions de València fins i tot ha baixat en pressupostos, sent el descens de més o menys 55.000 euros en global.

Es pot consultar la classificació de les falles de 2012 en Cendra Digital i en Fallas.com.