Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Na Jordana ens porta l’infern

¡Però de bon rotllo, que quede clar! El “Portal Nou” de l’infern està pujant a terra portat per la Falla Na Jordana. Una falla fosca però il·luminada des de dins mostrarà en les seues escenes i en actuacions en viu cada hora, com és eixe món. El llibret no és tan ambiciós com en altres anys, però continua ple de col·laboracions literàries i amb versos de Jesús Català explicant el monument gran. Són detalls que va comunicar la comissió als mitjans de comunicació anit entre vídeos, parlaments i arrossos.

IMG 9814

El dia nou, de nou la falla nou de Junta Central Fallera va citar a les nou (i s’acabaren els nous) als  mitjans de comunicació per presentar-los el llibret i conéixer millor els monuments que plantaran. La primera impressió només apropar-se al casal ja donava una idea de com seria la falla, i no pel que es veia en el rogle de la plantà, sinó precisament perquè no es veia res: un monument fosc en una plaça sense llum, cosa que fa difícil que isca bé una foto per la nit. La falla, de lema Ens vorem a l’infern, és una particular visió del lloc on va la mala gent quan mor, començant per l’origen del mal (el pecat original) i acabant en maldats habituals en la nostra societat (maltractadors de dones, pedòfils, polítics corruptes, etc.). A banda, hi ha un homenatge a Manolo Martín López, pare de l’artista d’eixe monument, Manolo Martín Huguet. Per cert que la falla gran de Na Jordana està dissenyada per a vore-la millor per la nit, ja que tindrà llum que eixirà del seu interior a mode de flames de l’infern, i a més cada hora entre les 19.00 i les 00.00 hi haurà representacions teatrals  que animaran la plaça on es planta. També es va parlar del monument infantil, de lema De què vas?, construïda pel premiat artista Joan S. Blanch i que mostrarà a un grapat de xiquets disfressats de diferents personatges: El Zorro, princesa, pirata, dinosaure, diable, etc.

IMG 9811

Quant al llibret, el coordinador del mateix, Vicent Borrego va explicar que té tres parts: pretextos, amb la informació bàsica de tot llibret excepte les explicacions de les falles (salutacions dels presidents gran i infantil, fotos de les falleres majors, esbossos dels monuments etc.); contextos, amb l’explicació de la falla, crònica de la Presentació i un article de Jesús Peris sobre el sentit de la vida (la mort); i textos, amb un especial sobre el dècim aniversari del Tirant de Lletra, un article sobre els apropòsits escrit per Vicent Borrego i Gil-Manuel Hernàndez, i els inevitables anuncis.

IMG 9800

A més, la comissió homenatjarà el dia 18 de març la fallera major infantil de València de 1961, Lolita Alfonso Sánchez, la qual fa ara 50 anys que va ocupar el càrrec. Es va projectar un vídeo recordant l’any del seu regnat, i la circumstància d’haver sigut l’única de l’època franquista d’origen humil. Lolita, que per aquells anys vivia en la Beneficència per ser òrfena, està molt vinculada al barri del Carme, on es planta Na Jordana, i no és el primer homenatge que rep de la comissió.

IMG 9806

La fallera major de la comissió, Beatriu Miller Jiménez; la fallera major infantil, Begonya Adánez Peréz; el president, Pere Borrego Pitarch; i el president infantil, Alexandre Montero Mora, van obsequiar als mitjans de comunicació i als col·laboradors del llibret amb un exemplar del mateix i una reproducció del “Pinotxo” que era el remat de la falla de Na Jordana de 2001, el qual va ser construït per Manolo Martín pare i dissenyat pel desaparegut Sigfrido Martín.