Montevideo en Falles

Això podia haver cantat Vicent Ramírez a Uruguai fa uns dies, ja que l’Associació Comunitat Valenciana de Montevideo va celebrar la seua festa fallera del 14 al 16 d’octubre en honor de multituds i autoritats. Una festa on no van faltar la música, les paelles, la pirotècnica i, naturalment, una falla que va plantar-se i cremar-se.

El dia 16, i dins de l’emblemàtica construcció local de Las Bóvedas, nombroses persones -on s’incloïa una representació de l’Ambaixada Espanyola-  van gaudir d’una paella marinera cuinada per un expert en la matèria. Per la vesprada va haver-hi un espectacle musical on es combinaven músiques i danses espanyoles i uruguaies, on van participar les cases regionals de Galícia i de les Illes Canàries. Eixa vesprada també van fer acte de presència per l’escenari la intendenta de Montevideo, Ana Olivera; el Ministre d’Educació i Cultura d’Uruguai, Ricardo Ehrlich; i naturalment, la fallera major, Ornella Sedano, que va cridar molt l’atenció dels presents per la seua indumentària valenciana (que no és habitual allí, clar). Quan ja estava fent-se de nit, la Banda de la Armada Uruguaya va posar la música festiva fins la cremà.

El monument, construït per l’artista plàstica Cecilia Mattos amb la supervisió de l’Ambaixada Espanyola, va ser una reinterpretació de la falla valenciana segons l’estil artístic i la cultura uruguaianes. El seu tema era el candombe (un gènere musical) i els personatges del Río de la Plata. Va indultar-se un ninot per votació, igual que en València, només amb la diferència que, en este cas, els candidats eran només d’una falla, l’única que va plantar-se a Montevideo. Les urnes de votacions van omplir-se, senyal de la gran implicació de la gent en la festa.

La cremà va iniciar-se des d’una balcó amb les paraules del president de l’Associació Valenciana, Manuel Hernández, i la fallera major, Ornella Sedano. Mentre la falla es convertia en cendra, va sonar l’Himne Regional Valencià i El Fallero.

Fotos: Mariela García.

No te importará que usemos cookies en esta web, ¿verdad? Si sigues navegando, entendemos que no. Más información

Las cookies son unos ficheritos que se almacenan en tu ordenador con información de tu navegación. Las usan prácticamente todas las webs, pero ahora los políticos nos obligan a informarte de que las utilizamos y, por tanto, a molestarte con un mensaje al entrar a esta. Distrito Fallas sólo utiliza cookies para reconocer a usuarios registrados, estadísticas y gestionar la posible publicidad, sin enviar ningún tipo de información personal. Si continuas navegando en la web sin cancelar su uso en tu navegador, entendemos que no te importa (y no debería importante, porque ni te vamos a espiar ni a vender nada).

Cerrar