Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Deu anys de ‘Tirant de Lletra’

CARTELLSembla que va ser ahir, però amb este ja són 10 anys els que la Falla Na Jordana convoca el Tirant de Lletra. Un event cultural, i a pesar d’això popular i espectacular, que enguany espera de nou la participació de tots i que ve carregat d’actes paral·lels, entre els quals hi ha exposicions, conferències, café-teatre,  representacions de Tirant lo Blanc per a xiquets i contacontes. Del 2 al 9 d’octubre tindràs al virtuós cavaller de nou al casal de Na Jordana, el qual començarà a cavalcar des de l’antic edifici de la Universitat en boca de Lola Johnson, directora de Televisió Valenciana. ¿T’agradaria participar?

Així és: amb esta, ja són deu les convocatòries que esta comissió del barri del Carme ha fet del Tirant de Lletra, una iniciativa que vol reunir a valencians de tota mena al voltant del llibre clàssic valencià Tirant lo Blanc. Els primers sis anys, la lectura va ser de la novel·la completa, però després va optar-se per realitzar una lectura dramatitzada. Un total de 4.560 persones han participat en estes lectures fins ara. Però el Tirant de Lletra no és només lectura: també hi haurà en ell projeccions, àudio-visuals, conferències, exposicions , concerts, sessions de contacontes i de café-teatre, dramatitzacions, cercaviles i exhibicions.

Com a particularitat d’esta edició que comença en breu, a banda de l’aniversari, enguany que la Generalitat Valenciana ha instituït el 2010 com “L’any Martorell” amb motiu de la commemoració del sis-cents aniversari del naixement de l’autor del Tirant lo Blanc (Joanot Martorell), la iniciativa compta amb el suport i recolzament de la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana; la Regidoria de Festes i Cultura Popular de l’Ajuntament de València; el Consell Valencià de Cultura; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Universitat de València; la Universitat Internacional Menéndez i Pelayo i Televisió Valenciana.


PROGRAMA D’ACTIVITATS

X EDICIÓ “TIRANT DE LLETRA”

Dissabte, 2 d’octubre.

19, 30 h. AL CLAUSTRE DE LA NAU (UNIVERSITAT DE VALÈNCIA)

· Sessió d’Obertura a càrrec del col0lectiu NA JORDANA-TEATRE I CRIT (Companyia de recerca i innovació teatral) amenitzada pels Cavallers de Jaume I i Berbegal, que comptarà amb la participació de diversos representants de les institucions valencianes, del món de la cultura, l’espectacle i l’organisme rector de la festa.

· Pregó d’obertura a càrrec de Lola Johnson Sastre (directora de Televisió Valenciana)

· Concert de Benvinguda amb música tradicional valenciana a càrrec de LA INESTABLE.

· En finalitzar, copa de cava


Diumenge, 3 d’octubre.

19,00 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

· Inauguració de l’Exposició “Tirant, Tirant” (X anys del “Tirant de Lletra”)

· A les 19, 30 h. Conferència – “Les versions teatrals del Tirant ” , a càrrec de Josep Lluis Sirera Turó (Vicerector d’Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de València)

· A continuació, actuació del grup teatral CRIT amb l’obra L’espill, de Jaume Roig a partir d’una versió d’Anna Marí.

INTÈRPRETS: Anna Marí i Dani Tormo.

DIRECCIÓ: Pep Sanchis.

SINOPSI: L’Espill, com el Tirant, és altra de les peces cabdals de la literatura del Segle d’Or de les lletres valencianes. Conscients de la dificultat lingüística que planteja el text de Roig, Anna Marí ha realitzat una adaptació teatral fidel a l’original que en potencia la part còmica. Així mateix, l’adaptació acull els diversos personatges que formen part de l’univers de Roig, tot creant un espectacle fresc, divertit i atrevit que posa damunt la taula els conflictes de gènere des de la Baixa Edat mitjana fins als nostres dies. DURACIÓ: 50 minuts.


Dilluns, 4 d’octubre.

· De 18,00 a 19,00 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

· “Tirant d’escolars”. Lectura dramatitzada del Tirant lo Blan c en versió de Pasqual Alapont adaptada per a la població escolar.

· De 19,30 a 21,00 h. (primera sessió)

Lectura dramatitzada i col0lectiva de l’adaptació del Tirant lo Blanc pel col0lectiu de teatre Crit, a partir de la versió de Joan Pellicer i Rosa Giner.


Dimarts, 5 d’octubre.

· De 18,00 a 19,00 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

· “Tirant d’escolars”. Lectura dramatitzada del Tirant lo Blan c en versió de Pasqual Alapont adaptada per a la població escolar.

· De 19,30 a 21,00 h.

· Lectura dramatitzada i col0lectiva (segona sessió)


Dimecres, 6 d’octubre.

· De 18:00 a 19:00 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

· “Tirant de conte”: Sessió infantil de contacontes per a xiquets i xiquetes, a càrrec del Tio Vicent [entrada lliure]

· De 19,30 a 21,00 h.

Lectura dramatitzada i col0lectiva (tercera sessió)

· A les 20, 30 h. Conferència – “Tirant de lletra: Un projecte cultural per a la festa” , a càrrec de Pepe Martínez Tormo, gestor cultural i component de l’ADEF.

· 21,30 h. “Intimitats del Tirant”: Lectura dramatitzada de les escenes més sensuals de l’obra, a càrrec d’un grup de locutors i locutores de Ràdio 9.


Dijous, 7 d’octubre.

· De 18,00 a 19,00 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

· “Tirant d’escolars”. Lectura dramatitzada del Tirant lo Blan c en versió de Pasqual Alapont adaptada per a la població escolar.

· De 19,30 a 21,00 h.

Lectura dramatitzada i col0lectiva (quarta sessió)


Divendres, 8 d’octubre.

· De 18,00 a 19,00 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

· “Tirant d’escolars”. Lectura dramatitzada del Tirant lo Blan c en versió de Pasqual Alapont adaptada per a la població escolar.

· De 19,30 a 21,00 h.

Lectura dramatitzada i col0lectiva (cinquena sessió)


Dissabte, 9 d’octubre.

· 00,00 h. A LA ILLETA DEL PONT DE SANT JOSEP (PL. PORTAL NOU)

· “Tirant al cel”. Llençament de fanalets al cel amb motiu de la commemoració de la desena edició del “Tirant de lletra”

· 1,30 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

“Les golfes del Tirant” (Café-teatre): JUJA-TEATRE presenta Snif (onomatopeia ).

SINOPSI: Nou lliurament d’esquetxos de la marca JUJA Teatre (snif). Humor d’impacte, sense pèls en la llengua (snif). Espectacle que apunta directament al cervell (snif). Per a plorar de riure (snif).

· D’11,00 a 11,45 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

Lectura dramatitzada i col0lectiva (sisena sessió)

· 12,00 h. Cloenda de la X edició

· 13,00 h. A LA PORTA DEL PALAU DE LA SEU DE VALÈNCIA

Fotografia record dels components i col0laboradors del col0lectiu que han participat a la X edició.

· 14,30 h. A LA SEU SOCIAL DE NA JORDANA

· Dinar per als components i col·laboradors de l’organització i “Mocadorà de Sant Donís”, oferida per les falleres majors de Na Jordana 2011.

Tots els voluntaris i voluntàries que participen en les diferents sessions de lectura d’esta desena edició rebran com a record una cimera dissenyada en exclusiva per a Na Jordana per l’il·lustrador i dibuixant Sento Llobell. Per participar, cal telefonar al número 963914032 de sis a nou de la vesprada, o escriure a najordana@najordana.es.