Fallas para falleros y no falleros según Candreu

¿Tindrà un casal davall de sa casa?

calderaAixò és el que pensaran molts de Manuel Sanchis-Guarner Cabanilles quan han sabut que este component del Consell Valencià de Cultura havia proposat reduir les Falles  en nombre de comisions i d’actes, amb el motiu de ser una festa excessivament gran i a més molesta per a la ciutat, entre altres motius. Este informe va ser finalment rebutjat per l’esmentat organisme de la Generalitat Valenciana, però ha donat molt a parlar en la premsa fallera. Si arriba a aprovar-se, es munta la de Crist en el món faller.

L’informe (que es pot descarregar ací) diu, entre altres coses, que les Falles durant el franquisme anaven “fent-se cada vegada més festa i menys Falles”, que “la Plantà i la Cremà han deixat de ser el centre de gravetat de la festa”, que els fallers causen molèsties al veïnat, que la quantitat de comissions falleres (quasi 400) és excesiva, que l’estètica del monument no s’ha renovat, que alguns dels nous materials dels monuments són perillosos quan es cremen  i que les Falles tenen “afegits” que ocupen més encara la ciutat (Ronda Fallera de Cotxes de l’Antigor, macroconcerts, etc.). Davant esta situació, el text proposa reduir la quantitat de comissions falleres, moderar la grandària i el cost de les falles més grans, tornar a l’època en què els veïns plantaven monuments satírics, limitar les activitats alienes a la festa i controlar els nous materials amb què es construïxen les falles.

Este document va ser rebutjat pel Consell Valencià de Cultura per considerar-se poc rigorós i basat en opinions, etiquetar a les Falles de molestes, només preguntar a comissions grans i no a xicotetes i ser elitista a l’hora de parlar d’art. Les votacions del Consell van donar vuit vots en contra, cinc a favor i tres abstencions. Però a pesar de no aprovar-se, l’embolic ja s’havia muntat.  Félix Crespo, president de Junta Central Fallera, ha declarat que no es pot reduir el nombre de comissions falleres perquè hi ha un dret d’associació; també ha dit que ja existeix un control sobre les activitats de les falles, i que els macroconcerts ja s’han traslladat fora de la setmana fallera. Sobre els conflictes amb els veïns, ha dit que s’ha avançat molt per a evitar-los, per exemple limitant els dies en què poden tallar-se els carrers. Per la seua banda, Daniel Buj, president de la Interagrupació de Falles, ha opinat a la premsa que la festa està ben regulada i en el que cal fitxar-se en els 800 milions d’euros que aporta a l’economia valenciana.

En resum, que