Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Doctor Lledokyll contra Mister Hydelpepé

flledodobleAixí va vore’s el president de Junta Central Fallera, Francisco Lledó anit, en la famosa Assemblea Extraordinària de Presidents per a parlar del canvi de dia de la cremà: de vegades eixia el seu costat faller, i de vegades el polític. Com a conclusió, que la urna per a votar este tema ni es va estrenar (no serviria per a molt, perquè la Generalitat continua cabuda en canviar-lo), i que l’IVA dels monuments fallers continuarà en el 21%. És a dir, Mister Hydelpepé, el polític, guanya a Doctor Lledokyll, el faller.

El president de Junta Central Fallera va sofrir diverses transformacions al llarg de l’assemblea (i totes sense poció), com van comprovar el 272 presidents de falla que van assistir (un rècord, encara que només eren els 70% de les comissions). Bé, els 272 presidents i una urna que va adornar la sala durant tota la nit. Va començar sent faller quan va comentar que, a pesar que l’Ajuntament de València ho ha intentat, de baixar el tipus d’IVA als monuments fallers res de res. De pas va dir que per a 2013, la classificació de les falles es farà tenint el compte la base imponible (o siga, sense IVA) per evitar l’embolic que hi ha ara amb la pujada d’este volgut impost (volgut per Hisenda, clar).

Però el Doctor Lledokyll continuava inspirat i content, i fins i tot va entrar en el punt del dia: el debat sobre la possibilitat de canviar la festivitat de Sant Josep al dilluns. Va explicar que va defensar a capa i espasa mantenir la cremà en 19 de març durant la reunió amb Johnson & Castellano, consellers de la Generalitat Valenciana, i que els va dir que la festa la fan els fallers. Però el representant de la Falla Blanqueries va despertar el seu costat de Mister Hydelpepé quan li va dir que faria el que li diguera el seu cap, Alberto Fabra. De fet, el regidor va recordar els típics arguments dels avantatges econòmics de passar a dilluns la festa, encara que el Doctor Lledokyll lluitava per no anar-se’n dient que, com a faller, Sant Josep és el 19 de març. La cosa es va agreujar quan des de Sant Josep de la Muntanya-Terol li va dir que cap partit polític havía canviat el dia de la cremà, i ara ho intentava el “poder acomodat del PP”. Poc després va tornar la part fallera quan, davant la pregunta de si eixe canvi perjudicaria a la possible declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, va respondre que el cas de ser imposat i no decidit pels fallers sí seria un problema.

Durant la nit, molts presidents de falla van desitjar votar que no al trasllat de la cremà al dilluns, principalment per motius que estan més vistos que una alemanya en una pel·lícula d’Ozores: la tradició, i que encara que se’n beneficie econòmicament l’hostaleria, als fallers no cau ni un cèntim d’eixe diners. Però encara que Lledó va insistir (i bastant) que hi haguera vots, entre que no es va considerar un tema urgent (ja s’ha quedat que en 2013 Sant Josep continuarà sent el 19 de març, cosa que li ha posat molt contenta a Rita Barberá) i que la votació en sí no era un punt de l’ordre del dia, es farà en l’assemblea ordinària del 25 de setembre.

Per a tancar la sessió, Francisco Lledó va manifestar el seu suport i el de l’assemblea a la Falla Azcárraga-Ferran El Católic, que en estos dies està vivint el judici per l’explosió pirotècnica sofrida en la seua demarcació.

Resumint la nit: “¿Qué hay de nuevo, viejo?” Res de res.