Ser artista, la gran aventura 2


Es veia vindre que la crisi econòmica afectaria als artistes fallers en el present exercici, ja que en 2008/2009, quan va agreujar-se la mala situació econòmica, estaven firmats els pressupostos dels monuments i ha sigut ara quan les comissions els han rebaixat. El que potser no s’esperava ningú que l’impacte fóra tan gran. A hores d’ara, multitud dels agremiats a València es troben molt escassos de faena, fins i tot alguns de noms molt coneguts. ¿Perquè ha sigut tan fort el colp de la crisi per als artistes fallers?

Òbviament, una raó de la menor despesa en monuments fallers és el menor poder adquisitiu de les comissions, ja que molts fallers, en vore com ha empitjorat l’economia familiar, han decidit donar-se de baixa. Però este, en principi, no és motiu suficient per a que en maig hi haja un grapat d’artistes que a penes hagen firmat contractes, ja que el nombre de comissions falleres és el mateix i el canvi només estaria en el menor pressupost. La raó sembla una altra: pel que comenta un artista faller, alguns artesans estan rebentant el mercat oferint preus molt baixos per les falles i fins i tot donant regals si els contracten. Sembla que esta forta competència d’uns pocs  fa que molts artistes no troben comissions per a treballar, cosa per la qual alguns s’hagen plantejat abandonar la professió i dedicar-se a una altra cosa.

Davant esta roïna situació per a molts afiliats al Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València, s’ha convocat una reunió en esta institució el 30 de maig per a tractar el tema i buscar una solució.


2 ideas sobre “Ser artista, la gran aventura

 • malaltdefalles

  Una de les solucions que ja va comentar el mestre major passa per diversificar l’activitat de l’artista faller cap a altres sectors on el treball d’aquests artesans té molta eixida.

  Tot i això, sembla mentida que siguen un gremi si el que contes en l’article passa de veres. Un exemple de falta de companyerisme prou lamentable.

 • candreu Autor

  Jo he vist molta preocupació en el tema. Uns pocs artistes estan aclaparant comissions, deixant a la resta dels col·legues fora del mercat. Regalen el transport o la falla infantil, per exemple, i la comissió accepta. Ara bé, ja vorem la qualitat del monument que plantaran el 15 de març.

  Aprofite el comentari per agrair al Delincuente Fallero la seua referència a mi i a este article. Recomane llegir la seua opinió, que és molt enriquidora:
  http://delincuentefallero.blogspot.com/2009/05/tiempos-duros-en-el-taller.html

Los comentarios están cerrados.